Anlam farklarına dikkat! Kullanılan emojilerin anlamları ülkelere göre değişiyor

İçindekiler

Emojilerin Kültürel Farklılıkları

Emojilerin Kültürel Farklılıkları

Günümüzde sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla birlikte emojilerin kullanımı giderek artmaktadır. Ancak, bu emojilerin anlamları ülkelere ve kültürlere göre değişiklik gösterebiliyor. Yapılan araştırmalar, emojilerin birden fazla anlamla kullanılabildiğini ortaya koymuştur. Örneğin, gülümsemek ve ağlamak gibi duygusal ifadeler evrensel olarak kabul edilebilirken, beden dili ve emoji kullanımı ülkeden ülkeye farklılık arz edebiliyor.

Türkiye’de ve birçok Avrupa ülkesinde onaylama anlamına gelen baş parmağı yukarı kaldırma işareti, başka bir ülkede ‘yürü git’ şeklinde algılanabilir. Bu tür örnekler, beden dili ve emoji kullanımındaki farklılıkları gözler önüne seriyor. Sosyal medya aracılığıyla emoji kullanımı, son on yıl içinde büyük bir artış göstermiştir. Borys Grinchenko Kyiv Metropolitan Üniversitesi Germen Filolojisi Bölüm Başkanı Profesör Rusudan Makhachashvili, farklı ülkelerde emoji kullanımını derinlemesine incelemiştir.

Prof. Makhachashvili, Japonca’da ‘resim’ ve ‘karakter’ kelimelerinin birleşiminden oluşan ’emoji’ terimi hakkında, “Emoji kullanımı ülkeden ülkeye, dilden dile değişiyor. İngilizce konuşan bir kişi bazı emojileri tek bir anlamda kullanırken, İspanyolca konuşanlar ise tamamen farklı bir şey anlayabilir.” şeklinde açıklamalarda bulunmuştur.

Tek Emojinin Çoklu Anlamları

Tek Emojinin Çoklu Anlamları

Yapılan araştırmalar, emojilerin kişiler üzerindeki çağrışımlarını incelemiştir. Bu çalışmada, farklı dil ailelerinden altı dil konuşan bireyler deneye tabi tutulmuştur. Gözleri kapalı, ağzı açık ve alnında bir su damlası bulunan emojinin çağrıştırdığı anlamlar sorulduğunda, farklı katılımcılardan farklı yanıtlar alınmıştır. Deneyin sonunda, farklı dillerde konuşan bireylerin verdiği yanıtlara göre, bu emoji için toplamda 21 farklı anlamın olduğu ortaya konmuştur.

Anlam farklarına dikkat! Kullanılan emojilerin anlamları ülkelere göre değişiyor

Kültürel Anlam Farklılıkları

Kültürel Anlam Farklılıkları

Sabah gazetesinin haberine göre, Makhachashvili, tek bir emojinin neşe, dalga geçme, utanma, rahatsızlık, belirsizlik ve tuhaflık gibi durumları ifade etmek için kullanılabileceğini belirtmiştir. “Kahkaha ve neşe belirteçlerinin seçimi, bu işaretlerin görünen anlamı olarak belirgindir.” ifadesini kullanmıştır. Ayrıca, rahatsızlık anlamının daha az sıklıkla algılandığını da vurgulamıştır.

California Berkeley Üniversitesi Antropoloji Bölümü’nden Profesör Gı Cing, emojiler üzerine yaptığı değerlendirmede, Amerikalı öğrencilerin gülen yüz emojisini gönderdiklerinde bunun “mutlu, memnun” anlamına geldiğini düşündüklerini, ancak Japonya ve Çin gibi Asya ülkelerinden gelen öğrencilerin aynı emojiyi “nezaketen geçiştirme” anlamında kullandığını ifade etmiştir.


İlgili Makaleler

Başa dön tuşu